Vanderschoot B.V.

In 1850 wordt het in Voorhout gevestigde familiebedrijf W. Moolenaar & Zonen B.V. opgericht. Het bedrijf richtte zich aanvankelijk uitsluitend op de behandeling en verkoop van bloembollen voor de Nederlandse thuismarkt, maar vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw ook en in toenemende mate op de export. Evenals zijn broer Cees is Fred Moolenaar (1962) als vijfde generatie direct na zijn studie gaan werken bij het familiebedrijf.

In 2002 fuseert Moolenaar & Zonen B.V. met Vanderschoot B.V., sinds 1998 een deelneming van de Belgische food multinational Univeg N.V. De motivatie voor de fusie werd destijds gevonden in beoogde kansen door schaalgrootte en toenemende slagkracht in de markt. Fred Moolenaar blijft aan als algemeen directeur.

Tegenwoordig verhandelt Vanderschoot tevens diverse aanpalende producten zoals zaden, planten, biologische meststoffen en speciale manden. Het bedrijf behoort tot de grootste bollenhandelaren van Nederland en levert haar producten aan gerenommeerde klanten in binnen- en buitenland. Grote afnemers zijn Franse en Britse tuincentra en supermarkten, waar de producten veelal onder private label worden verkocht. De geconsolideerde omzet van Vanderschoot bedraagt ca. € 30 miljoen met ongeveer 60 FTE. Daarnaast zijn er 150 tot 200 seizoenarbeiders actief wanneer de business dat vereist.

Omdat Univeg zich om strategische redenen volledig toe wil leggen op haar sterke positie binnen groenten- en fruitactiviteiten, wordt besloten om de sierteeltactiviteiten af te stoten, een onderdeel daarvan is de verkoop van Vanderschoot B.V.

Fred Moolenaar was direct geïnteresseerd als koper en grijpt de kans met beide handen aan. Hij benadert een aantal sleutelfiguren binnen het management met de vraag of deze mee willen doen. Brainstormsessies die daarop volgen komen tot één conclusie: “We hebben een gedegen en kundig adviseur nodig die verstand heeft van de business én van zo’n proces”.

"Om die reden hebben wij Rembrandt benaderd en hen opdracht gegeven om ons te begeleiden bij de waardebepaling en het structuren van de transactie. In het verleden heb ik wel ervaring gehad met de koop en verkoop van ondernemingen, maar het blijft een vak apart. Rembrandt heeft meetbare waarde toegevoegd bij de diverse onderhandelingen en het opstellen van het financieringsmemorandum, een document waarop we gedurende de onderhandelingen met de banken voortdurend op terug konden vallen. De onderhandelingen hebben mede door het optreden van Rembrandt geleid tot gunstige voorwaarden waarop wij onze kansen en toekomstvisie kunnen ophangen".

De Management Buy-Out wordt werkelijkheid en het management neemt, samen met investeerder Watertoren Hazerswoude Beheer B.V., de aandelen in Vanderschoot over. Voor Moolenaar staat één ding als een paal boven water: ”We gaan weer Moolenaar heten”.