Ernst Jan

Circuit Park Zandvoort

Hans Ernst was meer dan twintig jaar directeur-eigenaar van Circuit Park Zandvoort. Op zoek naar zijn opvolgers, meldden zich véél en zeer verschillende geïnteresseerden. Van ondernemers uit de vastgoedwereld tot de entertainmentwereld. Toen de 'gouden match' uit leek te blijven, besloot Hans te wachten. Maar liefst twee jaar later was de deal alsnog rond.

Hans Ernst

Hans Ernst kende het circuit van Zandvoort als oud-coureur al op zijn duimpje, toen hij in 1988 de functie van circuitdirecteur op zich nam. Als circuiteigenaar was Ernst meer dan 25 jaar lang de stuwende kracht achter het circuit van Zandvoort. Met zijn inzicht, daadkracht en durf als ondernemer wist hij het circuit veilig door moeilijke omstandigheden te loodsen en wist met hij een aantal strategische beslissingen de toekomst van de accommodatie zowel in sportieve als in bedrijfseconomische zin veilig te stellen.

Voor Hans was er destijds maar één partij die zijn erfenis mocht beheren: raceliefhebbers Bernhard van Oranje en zijn zakenpartner Menno de Jong. Toen ziekte van Bernhard roet in het eten dreigde te gooien, koos Hans geen eieren voor zijn geld, maar wachtte. Ferdi Kramer van Rembrandt M&A vertelt over out-of-the-box denken, liefde voor je zaak en een ‘gouden match’.

Ferdi: "Alles aan Hans Ernst ademt autosport. Hij verkocht zijn opticienketen en stapte in het bestuur van Circuit Park Zandvoort. Sinds 1993 is hij erin geslaagd om er een florerend bedrijf te maken, voorwaar een prestatie. Eind jaren tachtig kwam er een einde aan het Formule 1-tijdperk op het circuit. Hans Ernst heeft dat meer dan goed gemaakt door ondernemerschap en visie. Hij haalde races in andere klassen, zoals de Formule 3 en DTM, in huis en initieerde mede de historische Grand Prix. Verder zorgde hij voor een uitstekende bezetting van de verhuur van het circuit, onder andere aan raceteams als testcircuit en voor corporate events. Alles in dienst van de autosport.

Ik vergeet nooit wat Hans zei toen ze weg waren: “Die jongens gun ik het wel.’’ Een eenvoudig zinnetje, waarin álles ligt opgesloten waar het hem om ging: het voortzetten van wat hij had opgebouwd.

In het voorjaar van 2012, toen Hans 65 was geworden, benaderde hij Rembrandt om een partij te vinden die zijn levenswerk voort kon zetten. Je denkt daarbij aan natuurlijk eerst aan circuithouders in het buitenland, automerken. Maar wij maakten daarnaast ook een out-of-the-box longlist en spraken zo’n veertig partijen. Vastgoedondernemers waren geïnteresseerd in de locatie, vlak aan zee. Horecaondernemers droomden wellicht van een unieke event locatie. Racen was voor veel kandidaat-kopers een bijzaak. Ik zag Hans gruwen…

Ook werden gesprekken gevoerd met Chapman Andretti Partners, twee legendarische namen uit de Formule 1. Erachter zaten Menno de Jong en Bernhard van Oranje.

Dat bleek een partij die het beste voor heeft met de autosport in Nederland. Bernhard is een succesvol coureur in de Formule GT4-klasse, beide mannen weten hoe het wereldje in elkaar steekt. Zij wilden Zandvoort als autosportlocatie absoluut prioriteit geven. Bovendien zijn het succesvolle ondernemers, die hun sporen in IT en vastgoed al hebben verdiend.

Ik vergeet nooit wat Hans Ernst tegen me zei toen ze weg waren: “Die jongens gun ik het wel.’’ Een eenvoudig zinnetje, waarin álles ligt opgesloten waar het hem om ging: het voortzetten van wat hij had opgebouwd. Dingen leken dus op rolletjes te gaan. Tot we een dag voor het tekenen van de intentieverklaring een dramatisch telefoontje kregen.

Het feit dat Hans Ernst besloot om het verkoopproces on hold te zetten was een grootse beslissing die het wederzijds respect tussen partijen alleen maar heeft versterkt.

In augustus 2013 werd bij Bernhard lymfeklierkanker geconstateerd. De onderhandelingen werden vanuit Chapman Andretti voorlopig stopgezet. Hans en Rembrandt zetten alle onderhandelingen met andere partijen ook 'on hold'. Bernhard herstelde gelukkig van de ziekte, en begin 2015 namen de onderhandelingen opnieuw een aanvang. Dat proces zou nog precies een jaar duren.

Je hebt het hier natuurlijk over een unieke onderneming, op een geweldige locatie, in een bijzondere tak van sport. Bovendien zijn Bernhard en De Jong ondernemers die van wanten weten als het om onderhandelen gaat. Het feit dat Hans Ernst besloot om het verkoopproces on hold te zetten was een grootse beslissing die het wederzijds respect tussen partijen alleen maar heeft versterkt."

Een proces van vertrouwen en heel veel geduld, in de snelste sport ter wereld.

"Iedereen wist: er stonden nog zóveel partijen klaar om het onderhandelingsstokje over te nemen. Dus we zaten allerminst in een zwakke positie. Hans vertrouwde daarbij volledig op ons. Concluderend kan ik je verzekeren dat iedereen blij is met de uitkomsten van het proces.

Ferdi, glimlachend: "Een proces van vertrouwen en heel veel geduld, in de snelste sport ter wereld."

Oog voor de toekomst.

Eerlijk, gedegen en doordacht. Uw toekomstplannen verdienen het beste advies. Onze aanpak volgt een strak begeleid traject, dat leidt tot een in alle opzichten succesvolle transactie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Via onderstaande opties komen wij graag in contact.

Ondernemers aan het woord

Ieder overnameproces is uniek. Ondernemers die u voor gingen, herkennen uw ambities, vragen en uitdagingen. Lees hier hoe zij de samenwerking met Rembrandt M&A hebben ervaren.

  • "De humor was nooit ver weg – zelf bij zo’n intensief overnametraject"

    Henk de Weerdt
    Krämer Groep

Onze adviseurs helpen u graag.

Recente verkoop transacties

Alle transacties